ΜΕΣΗ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Απü το 1995 που επÝστρεψα απü το ΒÝλγιο üπου για 2 χρüνια Þμουν μεταδιδακτορικüς συνεργÜτης ερευνητÞς και ανÜμεσα στις υποτροφßες για το ερευνητικü μου Ýργο διδÜσκω ΦΥΣΙΚΗ σε φροντιστÞρια ΜÝσης Εκπαßδευσης.

Σε αυτÞ τη σελßδα παρουσιÜζοντα επιλεγμÝνα θÝματα και ασκÞσεις για τους μαθητÝς Λυκεßου.

 

Β Λυκεßου

Μια παρατÞρηση στο  πρüβλημα 1.30 του σχολικοý βιβλßου της κατεýθυνσης. Σε αυτü το πρüβλημα δßνονται  η πßεση και ο üγκος μιας φιÜλης αερßου που χρησιμοποιεßται για να φουσκþσουν κÜποια μπαλüνια, καθþς και η πßεση και ο üγκος των μπαλονιþν και ζητεßται ο αριθμüς των μπαλονιþν που θα φουσκωθοýν. Στην λýση του προβλÞματος θεωρεßται πως üλα τα moles του αερßου θα μεταφερθοýν απü τη φιÜλη στα μπαλüνια. Αυτü βÝβαια εßναι λανθασμÝνο. ¼ταν η πßεση του αερßοιυ στη φιÜλη γßνει μικρüτερη απü την πßεση που επιτυγχÜνουμε στα μπαλüνια τüτε θα σταματÞσει η μεταφορÜ αερßου απü τη φιÜλη προς τα μπαλüνια. Το επüμενο μπαλüνι που θα προσπαθÞσουμε να φουσκþσουμε θα απορροφÞσει ακüμα λιγüτερο αÝριο καθþς θα επιτευχθεß η ισορροπßα νωρßτερα. Με αυτü τον τρüπο τα τελευταßα μπαλüνια δεν θα φουσκωθοýν κανονικÜ. Θα Þταν καλýτερο αν η Üσκηση üριζε üτι σταματÜμε να χρησιμοποιοýμε τη φιÜλη üταν η πßεση της γßνει ßση με τη μÝγιστη πßεση που φθÜνουν τα μπαλüνια.

Γ  Λυκεßου

α) ΠαρατηρÞσεις για τα θÝματα της ΦυσικÞς Κατεýθυνσης των Πανελληνßων εξετÜσεων του 2005.

Στις φετινÝς εξετÜσεις η αποτυχßα στη ΦυσικÞ Κατεýθυνσης Þταν τερÜστια. ΠροσωπικÜ αν και οι μαθητÝς μου πÞγαν μια χαρÜ και 3 εξ αυτþν μπÞκαν στην ΙατρικÞ ΑθÞνας δεν μπορþ να μην σχολιÜσω τα θÝματα. Και ακριβþς επειδÞ δεν χρειÜζεται να δικαιολογÞσω  τον εαυτü μου σαν καθηγητÞ  μπορþ να εßμαι αντικειμενικüς.Τα θÝματα κατÜ τη γνþμη μου θεωροýνται απαρÜδεκτα για ΠανελλÞνιες εξετÜσεις για τους  παρακÜτω λüγους:

1) Το ΘÝμα 2.2 Þταν εκτüς ¾λης. Και αυτü γιατß η κßνηση που εκτελεß το Ýνα σþμα εßναι σýνθετη κßνηση που αποτελεßται απü στροφικÞ ταλαντωση και ευθýγραμμη ομαλÞ κßνηση. Η στροφικÞ ταλÜντωση δυστυχþς για την επιτροπÞ που επÝλεξε τα ΘÝματα και για την Υπουργü που την κÜλυψε εßναι εκτüς ýλης. ¼σοι μαθητÝς αναγνþριζαν πως το σþμα περιστρÝφεται  δεν θα μποροýσαν ποτÝ να χαρακτηρßσουν την κßνηση. Το αποτÝλεσμα της μελÝτης τους θα τους οδηγοýσε σε Üτοπο, καθþς εßχαν δýο τρüπους να μελετÞσουν το πρüβλημα. Η Ýλλειψη γνþσης της στροφικÞς ταλÜντωσης οδÞγησε τους μαθητÝς σε λανθασμÝνη ενεργειακÞ αντιμετþπιση του προβλÞματος.   Η προσπÜθεια Üρσης του αδιεξüδου οδÞγησε και σε μεγÜλες συγκροýσεις τους συναδÝλφους φροντιστÝς και καθηγητÝς. Οι μισοß υποστÞριζαν λανθασμÝνα πως το σþμα δεν περιστρÝφεται γιατß το αßτιο  της περιστροφÞς δεν εßναι η ροπÞ αλλÜ το ζεýγος δυνÜμεων. Οι Üλλοι μισοß υποστηρßζαμε (και πολý σωστα κÜναμε) πþς το σþμα περιστρÝφεται και το θÝμα εßναι εκτüς ýλης. Η Üρση του αδιεξüδου εßναι πολý πιο σýνθετη απü μια απλÞ Üρνηση περιστροφÞς.  

ΤελικÜ ακüμα δεν Ýχω καταλÜβει τι προσπαθοýσε να ελÝγξει η επιτροπÞ με αυτü το θÝμα. Απü τη στιγμÞ που η λýση προÝρχεται μüνο απü τον Β Νüμο του Newton, που διδÜσκεται στην Α Λυκεßου και η περιστροφικÞ κßνηση εßναι εκτüς ýλης τüτε γιατß μπÞκε στις πανελλÞνιες της Γ Λυκεßου; Για να δοýμε αν τα παιδιÜ ξÝρουν τον Β Νüμο του Newton; Τι σχÝση Ýχει το θÝμα αυτü με την την ΕξεταστÝα ¾λη; 

2)  Το ΘÝμα 4.3 Þταν λανθασμÝνο μαθηματικÜ. Η διατÞρηση της ορμÞς οδηγοýσε σε μια εξßσωση της μορφÞς

                 m/M= 0

    Η επιτροπÞ των θεμÜτων απü αυτÞ την εξßσωση ζητοýσε οι μαθητÝς να συμπερÜνουν üτι η μÜζα m εßναι πολý μικρüτερη απü την μÜζα Μ. Αυτü βÝβαια εßναι μια συνηθισμÝνη πρακτικÞ σε ΠανεπιστημιακÝς εξετÜσεις στα ΦυσικÜ ΤμÞματα αλλÜ αυστηρÜ μαθηματικÜ εßναι λανθασμÝνη. Η αυστηρÞ μαθηματικÞ λýση της εξßσωσης εßναι üτι η μÜζα m εßναι μηδενικÞ Üρα δεν υπÜρχει βλÞμα, συνεπþς δεν υπÜρχει και πρüβλημα.   Οι μαθητÝς Λυκεßου που δεν Ýχουν την παιδεßα φοιτητþν των τμημÜτων φυσικÞς μποροýσαν πολý εýκολα να βραχυκυκλωθοýν. Θα Ýπρεπε ßσως να δωθεß καλýτερα το ερþτημα. Αντß να ρωτηθοýν οι μαθητÝς για ποιÜ τιμÞ του λüγου ισχýει η συνθÞκη που Ýδωσε το πρüβλημα θα Ýπρεπε να ερωτηθοýν για ποιü üριο ισχýει. ΔηλαδÞ να δεßξει η επιτροπÞ στους μαθητÝς üτι δεν την ενδιαφÝρει η αυστηρÞ μαθηματικÞ λýση του προβλÞματος αλλα η φυσικÞ συνθÞκη που προκýπτει.   

ΓενικÞ  παρατÞρηση για το ΤÝταρτο ΘÝμα: Και τα 3 ερωτÞματα του λýνονταν με τον ßδιο τρüπο. ¼ποιος λοιπüν τον Þξερε αυτüν τον τρüπο Þ Ýγραφε üλο το ΘÝμα Þ τßποτα. Σαν ΘÝμα Πανελληνßων εξετÜσεων αυτü εßναι απαρÜδεκτο γιατß μειþνει την δυνατüτητα ελÝγχου του μαθητÞ σε μεγÜλο μÝρος της ¾λης. Θα Ýπρεπε τα ερωτÞματα να λýνονται με διαφορετικοýς τρüπους þστε ο εξεταστÞς να μπορεß να διαγνþσει το πüσο ο μαθητÞς Ýχει κατανοÞσει το σýνολο της ¾λης. 

3)  ΥπÞρχε ερþτημα στις εξετÜσεις που η απÜντηση βρισκüταν σε λεζÜντα φωτογραφßας στο σχολικü βιβλßο. Δεν ξÝρω αν ρωτþντας τη λεζÜντα εξετÜζουμε την κρßση η την απομνημüνευση του μαθητÞ. Την απÜντηση μπορεß να την δþσει ο καθÝνας.

β) ΘÝματα με γενικüτερο ενδιαφÝρον

  1. Η πρþτη πρüταση αναφÝρεται στις φθßνουσες ταλαντþσεις. Το σχολικü βοÞθημα δεν ξεκαθαρßζει αν  στην περßπτωση των φθßνουσων ταλαντþσεων ισχýουν οι ßδιες σχÝσεις με τις αμεßωτες ταλαντþσεις για την απομÜκρυνση, την ταχýτητα Þ την επιτÜχυνση. Η μαθηματικÞ επεξεργασßα αποδεικνýει üτι δεν ισχýουν και πρÝπει στις ασκÞσεις  ( üπως στο παρÜδειγμα) να χρησιμοποιοýμε τον Β νüμο του Newton. 
  2. Η δεýτερη πρüταση σχετßζεται με το ιδανικü κýκλωμα ηλεκτρομαγνητικþν ταλαντþσεων. Μελετþντας Ýνα τÝτοιο κýκλωμα (κýκλωμα Thomson) σε πρþτη ματιÜ φαßνεται να παραβιÜζεται ο 2ος κανüνας του Kirchhoff. Μια πιο προσεκτικÞ μελÝτη αποκαθιστÜ την ισχý του κανüνα αυτοý.

γ) Προτεινüμενα ΘÝματα