ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ

Πραγματοποισιμα νειρα

Πολλ απ τα νειρα της Επιστημονικς Φαντασας χουν ξεφγει απ τη σφαρα του φανταστικο και συζητονται πια απ την επιστημονικ κοιντητα σαν πραγματικς δυναττητες. Τα πιο σημαντικ απ αυτ αναφρονται παρακτω.


Α)  WARP  DRIVE (Ταξεδι πιο γργορο απ το Φς)Β)  Ταξεδι στο Χρνο

Γ)  Τηλεμεταφορ
Δ)  Γεωδιαμρφωση
Ε)  SETI (Εξωγινη ζω)


ΣΤ)  Βση στη ΣελνηΑγαπημνα Βιβλα

Ο  πιο αγαπημνος μου συγγραφας Επιστημονικς Φαντασας εναι ο Isaac Asimov. Οι ιδες της ψυχοιστορας αλλ και των 4 νμων της ρομποτικς χουν σημαδψει τον τρπο σκψης μου. Εκτς απ τη σειρ του "Foundation"  αλλ και τις ρομποτικς ιστορες του, συστνω ανεπιφλακτα και το  "The Gods Themselves" που περιγρφεται μια κοινωνα με τρα φλα, τον Γονι, τον Ορθολογιστ και τη Συναισθηματικ.

Μου αρσει πρα πολ και ο R. Forward. Ο λγος εναι τι λγω του πολ ισχυρο επιστημονικο υποβθρου του τα βιβλα του σου επιτρπουν να ρξεις μια ματι στο μλλον. Αν κποιος φλος της ΕΦ δεν χει διαβσει τα "Dragon's Egg" και "Starquake" που περιγρφονται οι συνθκες ζως σε να στρο νετρονων χει χσει καταπληκτικς εικνες. Για να γραφτε να ττοιο βιβλο χρειζεται βαθι γνση των συνθηκν σε να στρο νετρονου γνσεις που μνο νας αστροφυσικς διαθτει. Επσης και το "Rocheworld" εναι πρα πολ καλ. Περιγρφει το ταξεδι ενς  διαστρικο ιστιοφορου μχρι το Α Κενταρου.

Οταν μουνα φηβος εχα σαγηνευθε απ την περα του Διαστματος που γραφε ο E.E. "Doc" Smith. Μεγαλνοντας συνειδητοποησα τι πολ απλ τα βιβλα του δεν διαβζονται.

Αγαπημνες Ταινες

1)  Φυσικ η καλτερη ταινα Ε.Φ εναι το "2001 Η Οδσσεια του Διαστματος". Εναι μια ταινα που πρα απ την φιλοσοφικ αντιμετπιση της ανπτυξης και της εξλιξης της ζως στη Γ εναι και σχεδν τλεια απ φυσικ πλευρ. Η δε σκην της προσγγισης του διαστημικο σταθμο απ το διαστημπλοιο με μουσικ  υπκρουση Γιχαν Στρους εναι μια απο τις αγαπημνες μου. Την χω δε πειρες φορς και δεν την βαριμαι ποτ  αρκε τα φτα να εναι σβηστ. χει τη δναμη να σε κνει να ονειρεεσαι. 

2)  Πρα πολ μου ρεσε και το "Enemy Mine". Στηρζεται σε μια ιστορα που δημοσιεθηκε στο "Isaac Asimovs Science Fiction Magazine". Αν και προτιμ την νουβλα και η ταινα τονζει πολ καλ το ερτημα. Τελικ πσο εχθρο εναι οι φαντροι σε ναν πλεμο; 

3)  Πηγανοντας αρκετ πσω φτνουμε και στην ταινα "The Day the Earth Stood Still" που στηριζταν στο διγημα "Αποχαιρετισμς στον Αφντη" που στα ελληνικ δημοσιεθηκε σε εκενες τις καταπληκτικς ανθολογες του Εξντα τη δεκαετα του 70. Πσο τοιμοι εμαστε ραγε να αντιμετωπσουμε ναν αντερο μας φιλειρηνικ εξωγινο πολιτισμ;

4)  Απαγορευμνος Πλαντης. Δυ λξεις που για τους λτρεις του εδους σημανουν πολλ. Μεταφορ της Τρικυμας του Σαξπηρ στο Διστημα με να καταπληκτικ Ρομπτ και ναν απστευτο εχθρ, το μυαλ μας. Φυσικ αναφρομαι στην κδοση του 1953. 

5)  "Star Wars: A New Hope"  Η πρτη ταινα του Πλεμου των στρων. Ενα υπροχο παραμθι για μικρος και μεγλους που σες φορς κια να το δες δεν το χορτανεις.

Αγαπημνες  Τηλεοπτικς Σειρς


1
)  Το παλι καλ "Star Trek".    Και μνο η παρξη του φιλειρηνικο και σχεδν τλειου Spock κνει τη σειρ να ξεχωρζει. Φυσικ υπρχουν και τα εντελς ηλθια επεισδεια αλλ αυτ εναι αναπφευκτο.

2)  Η κωμικ σειρ "Red Dwarf". Δυστυχς δεν χει παιχτε στην Ελλδα. Βρεττανικ χιομορ και στιρα λων των καταστσεων που εμφανζονται σε τηλεοπτικς σειρς και σε ταινες ΕΦ.

3)  Το καινοργιο "Battlestar Gallactica". Η καινοργια σειρ δεν χει σχεδν καμμα σχση με την σειρ του 1979. Στηρζεται στους χαρακτρες και χει πολλ στοιχεα απ το διγημα του Φλπ Ντκ : "Δετερη Ποικιλα". Δυστυχς ακμα δεν προβλλεται στην Ελλδα. χει μνο προβληθε ο πιλτος , σαν τηλεταινα.