ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ   ΕΡΓΟΕίστε ο    ος επισκέπτης σύμφωνα με το μετρητή της www.digits.com          
Επιτέλους ο τρίτος τόμος κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΑΡΝΟΣ (www.arnos.gr). Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους για αποστολή με αντικαταβολή ή για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

Β. Καράβολας    -    Κ. Ράιος     Δυστυχώς ο εκδοτικός οίκος που εξέδωσε τους 2 πρώτους τόμους της Φυσικής για τον ΑΣΕΠ υπαναχώρησε και αρνήθηκε την έκδοση τους τρίτου τόμου για λόγους που δεν μας εξήγησε. Μετά από συζητήσεις μηνών καταλήξαμε ο τρίτος τόμος να εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο ΑΡΝΟΣ (www.arnos.gr) στον οποίο  ο ένας από μας (ΒΚ) έχει εκδόσει ένα φροντιστηριακό βοήθημα για  φοιτητές.  Το βιβλίο είναι έτοιμο και αρχιζει η διαδικασία έκδοσης. Ελπιζουμε μέχρι 10 Οκτωβρίου να είναι στα βιβλιοπωλεία.

Β.Καράβολας -Κ. Ράιος


Α)  Φροντιστηριακά Βοηθήματα για φοιτητές

1)  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ - Ι
fvto-thermo

Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι θα  εκδοθεί το καλοκαίρι του 2006 από τις εκδόσεις ΑΡΝΟΣ.  Τελικά εκδόθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2006.
Εδώ παρουσιάζεται ένα δείγμα και συγκεκριμένα οι πρώτες 22 σελίδες από το πέμπτο κεφάλαιο με τίτλο : "Θερμοδυναμικά Δυναμικά"

ΠΑΡΟΡΑΜΑΤΑ του Πρώτου Τόμου τα οποία θα διορθωθούν στην επόμενη έκδοση:


2)  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ - ΙΙ


Βρίσκεται στο στάδιο της συγγραφής. Θα εκδοθεί  το 2009 και αυτό από τις εκδόσεις ΑΡΝΟΣΒ)  Οδηγός Φυσικής για τον διαγωνισμό των εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ 

1)  Η ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΠΕ4

Δίτομο (στον αρχικό σχεδιασμό αλλά τελικά τρίτομο μετά την πρόσθεση της νέας ύλης) βοήθημα σε συναργασία με τον συνάδελφο Κ. Ράιο  για τους   συναδέλφους που  σκοπεύουν να δώσουν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.   Από τις εκδόσεις Σαββάλας .
ASEP-I
α) Πρώτος Τόμος:

Μαθηματική Εισαγωγή - Μηχανική - Ηλεκτρομαγνητισμός.

Περιέχει:
i)  
Συνοπτική θεωρία, όπου παρουσιάζονται οι απαραίτητες για το διαγωνισμό γνώσεις. Η θεωρία διανθίζεται, για την καλύτερη κατανόησή της,   με δεκάδες λυμένα παραδείγματα, πολλά από αυτά παρόμοια με θέματα από προηγούμενους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ.
ii)
Λυμένα Προβλήματα. Εκεί αντιμετωπίζονται πιο σύνθετα προβλήματα, τμήματα των οποίων μπορούν να δοθούν σαν θέματα στο διαγωνισμό.
iii)
Θέματα προς Απάντηση,  παρόμοια με εκείνα των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Οι λύσεις όλων των θεμάτων αυτών περιέχονται στο τέλος του κάθε τόμου.


ΠΑΡΟΡΑΜΑΤΑ του Πρώτου Τόμου τα οποία θα διορθωθούν στην επόμενη έκδοση:

i)  
  Διόρθωση στο Παράδειγμα 209 όπου δεν είχε προστεθεί η κινητική ενέργεια. Η πλήρης λύση παρουσιάζεται εδώ.
ii)    Διόρθωση στο Παράδειγμα 220 όπου δεν είχε προστεθεί η κινητική ενέργεια μεταφοράς. Η πλήρης λύση παρουσιάζεται εδώ.
iii)   Διορθώσεις στα Πρόσημα στα Θέματα 2.56-2.59.  Οι διορθωμένες σελίδες παρουσιάζονται εδώ.
iv)
  Διορθώσεις στους εκθέτες της κυκλικής ιδιοσυχνότητας στις φθίνουσες ταλαντώσεις (σελ. 122 και 124).  Σε δυο σημεία μας έφυγε το τετράγωνο. Οι διορθωμένες σελίδες παρουσιάζονται εδώ.
v)
  Διορθώσεις στη διαφορική μορφή του νόμου Ampere-Maxwell όπου δεν εμφανίζεται το ηλεκτρικό πεδίο (σελ. 232 και 234).  Σε δυο σημεία μας έφυγε το τετράγωνο. Οι διορθωμένες σελίδες παρουσιάζονται εδώ. 
vi)
  Διορθώσεις στις εξισώσεις της φθίνουσας ηλεκτρομαγνητικής ταλάντωσης (σελ. 244 και 245). Η διαφορική εξίσωση όπως φαίνεται και από τις εξισώσεις που την παράγουν είναι ως προς το φορτίο και όχι το ρεύμα.   Οι διορθωμένες σελίδες παρουσιάζονται εδώ. 

vii)   Διόρθωση στo πρόσημο της σχέσης της Παγκόσμιας 'Ελξης  (σελ. 128 και 131).  Σε δυο σημεία μας έφυγε το τετράγωνο. Οι διορθωμένες σελίδες παρουσιάζονται εδώ.ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΛΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΤΟΜΟΥ

i)  Νόμος  Ohm.

Στη σελίδα 201 αναφέρουμε ότι οι αιτίες δημιουργίας ηλεκτρικού ρεύματος είναι 2: Το ηλεκτρικό πεδίο και η βαθμίδα θερμοκρασίας.  Αυτό εξέπληξε καποιους συναδέλφους και γι αυτό αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε τη συνοπτική θεωρία.β) Δεύτερος Τόμος

Περιέχει: Θερμοδυναμική-Ειδική θεωρία της Σχετικότητας- Κβαντική Φυσική-Φυσική Συμπυκνωμένης Ύλης-Ατομική  και Πυρηνική Φυσική 
fvto-B-tomoy

ΠΑΡΟΡΑΜΑΤΑ του Δεύτερου Τόμου τα οποία θα διορθωθούν στην επόμενη έκδοση:

i) Διόρθωση στο Παράδειγμα 1.17 όπου ο δαίμων του τυπογραφείου άλλαξε τον εκθέτη. Η σωστή σελίδα βρίσκεται  εδώ.
ii)     Διόρθωση στο Παράδειγμα 1.24 όπου ο δαίμων του τυπογραφείου άλλαξε τον παρονομαστή. Η σωστή σελίδα βρίσκεται  εδώ.
iii)  
  Διόρθωση στο Παράδειγμα 2.1 όπου ο δαίμων του τυπογραφείου έκοψε μερικά δεκαδικά από την ταχύτητα του μιονίου με αποτέλεσμα να μην φθάνει στη Γη. Η σωστή σελίδα βρίσκεται  εδώ.
iv)  
  Διόρθωση στη σελίδα 100 όπου στους μετασχηματισμούς Lorentz για το χρόνο η συντεταγμένη x  δεν είναι τονούμενη. Η σωστή σελίδα βρίσκεται  εδώ.
v)  
 Διόρθωση στη σελίδα 194-195όπου στην εκφώνηση του Προβλήματος 3.12 δεν είχε δοθεί σωστά  η ηλεκτρονική κατάσταση του ατόμου του Ηλίου. Οι σωστές σελίδες βρίσκονται  εδώ.
vi)     Διόρθωση στη σελίδα 319 στη λύση του θέματος 3.10 όπου οι σωστές απαντήσεις είναι 2.  Επίσης διόρθωση και στην απάντηση του θέματος 3.17 όπου για μικρές τάσεις  (που  είναι πάντα αρνητικές δηλαδή έχουν τέτοια πολικότητα ώστε να μειώνουν το ρεύμα) σωστή απάντηση είναι η (α) ενώ για όλη την γκάμα των τάσεων σωστή απάντηση είναι η (δ). Όμως επειδή στη διατύπωση  δεν τονίσαμε ότι το θέμα αναφέρεται σε μικρές τάσεις θα δώσουμε σαν σωστή απάντηση τη δ).   Η σωστή σελίδα βρίσκεται  εδώ.
vii)  
  Διόρθωση στη σελίδα 325 στις λύσεις του θέματος 3.81 και 3.82  όπου  ενώ οι δικαιολογήσεις είναι σωστές οι απαντήσεις μπήκαν ανάποδα.    Η σωστή σελίδα βρίσκεται  εδώ.


ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΛΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΤΟΜΟΥ

Επειδή η ύλη ήταν τεράστια και αναγκαστικά η θεωρία δόθηκε περιληπτικα υπάρχουν πολλα σημεία που θα χρειαστούν διευκρίνηση.   Αυτές οι διευκρινήσεις θα περασθούν στην επόμενη έκδοση. 

i)  Νόμος Μετατόπισης Wien.

Είναι ένα σημείο το οποίο ήξερα ότι θα δημιουργήσει ερωτηματικά, όμως θεώρησα ότι μια πλήρης μαθηματική διερεύνηση του ξέφευγε από το σκοπό του βιβλίου αυτού.  Επειδή δέχθηκα κάποια τηλεφωνήματα συναδέλφων που έκπληκτοι με ρωτούσαν αν είναι δυνατόν το μέγιστο ως προς τις συχνότητες και τα μήκη κύματος να είναι διαφορετικό, και τι απαντάμε στην περίπτωση αυτή στον ΑΣΕΠ. Ναι είαι διαφορετικό και στον ΑΣΕΠ  χρησιμοποιούμε ανάλογα με το τι μας ζητάει και την κατάλληλη σχέση. γ) Τρίτος Τόμος


Περιέχει: Κυματική
- Οπτική - Μηχανική Ρευστών - Υπεραγωγιμότητα και Στοιχειώδη Σωμάτια και Κοσμολογία, όλες τις λύσεις των θεμάτων του 2007 χωρίς μαθηματικά αλλά με τρόπο που η απάντηση να βγαίνει μέσα στα 2.5 λεπτά που έχει ο υποψήφιος, καθώς και 5 τέστ αυτοαξιολόγησης πάνω σε όλη την Ύλη.  Τα τεστ αυτοαξιολόγησης βρίσκονται στη σελίδα μου του ΑΣΕΠ και μπορεί να τα κατεβάσει οποιοσδήποτε συνάδελφος ελεύθερα.   

ΠΑΡΟΡΑΜΑΤΑ του Τρίτου Τόμου τα οποία θα διορθωθούν στην επόμενη έκδοση:

i)  
  Διόρθωση στο 30ο θέμα ΑΣΕΠ του 2007 (σελ. 244-245)  όπου αντί στο LATEX στους συντελεστές της κυματοσυνάρτησης να γράψω πρώτα την εντολή για την τετραγωνική ρίζα  και μετά την εντολή για το κλάσμα τα έγραψα ανάποδα με αποτέλεσμα να βρεθεί η τετραγωνική ρίζα μόνο στον αριθμητή. Η πλήρης λύση παρουσιάζεται εδώ.

ii)   Διόρθωση στις σχέσεις για τους ηχητικούς σωλήνες (σελ. 23-24)  όπου υπήρξε πρόβλημα στους παρονομαστές. Τα σχήματα είναι σωστά. Οι σωστές σελίδες παρουσιάζονται εδώ.

iii)  Διόρθωση στην εκφώνηση του 6ου θέματος του Β τέστ αυτοαξιολόγησης (σελ. 200). Η σωστή σελίδα  παρουσιάζεται εδώ.

iv)  Διόρθωση στην εκφώνηση του 29ου θέματος του Γ τέστ αυτοαξιολόγησης (σελ. 210). Η σωστή σελίδα  παρουσιάζεται εδώ.

v)  Διoρθώσεις στις απαντήσεις κάποιων ερωτήσεων από τα τέστ αυτοαξιολόγησης . Οι σωστές σελίδες  παρουσιάζονται εδώ.


Οι συγγραφείς Καράβολας Β. και Ράιος Κ. αισθάνονται την ανάγκη να ζητήσουν δημόσια συγνώμη από όλους τους συνάδελφους για την καθυστέρηση της έκδοσης του Τρίτου Τόμου.

Β. Καράβολας    -    Κ. Ράιος     
Επειδή δεχτήκαμε πολλές "παρατηρήσεις" από άτομα που παρεπιδημούν στον εκδοτικό χώρο (και εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε ότι αυτά τα άτομα είναι ξένα προς τον εκδοτικό οίκο που μας φιλοξενεί) με θέμα την ποιότητα της γραμματοσειράς του βιβλίου, το γεγονός πως είναι ασπρόμαυρο, το πάχος του χαρτιού ή την ποσότητα του μελανιού   δηλώνουμε ότι για μας αυτά έχουν πολύ μικρή σημασία.

Ακούσαμε αστεία επιχειρήματα του στύλ: " Μα καλά δεν ξέρετε πως δεν έχει τόση σημασία το περιεχόμενο αλλά η εμφάνιση σε ένα βοήθημα;" ή "γιατί γράφετε όλα αυτά και κουραζόσαστε και δεν γράφετε ένα βιβλίο με ερωτήσεις για τον ΑΣΕΠ μέσα από το σχολικό βιβλίο;"  Εμείς έχουμε ένα όραμα για το σωστό βοήθημα για τον ΑΣΕΠ  και αυτό το όραμα προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε. Σε αυτό το όραμα η οποιαδήποτε προσπάθεια εκμετάλλευσης των συναδέλφων  είναι ξένη. Κάναμε μια αρχή, στα επόμενα βήματα αν η προσπάθεια μας κριθεί αξιόλογη από εσάς για να συνεχισθεί, θα βάλουμε και χρώμα και καλύτερη γραμματοσειρά. Αλλά δεν θα βάλουμε ούτε ίχνος κοροϊδίας. 

Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους με τα δεκάδες κυριολεκτικά τηλεφωνήματα που δεχθήκαμε, που μας υπόδειξαν παραλείψεις ή και κάποια λάθη που μας διέφυγαν λόγω της απίστευτης πίεσης χρόνου  μέσα στην οποία εξελίσσεται αυτή η προσπάθεια αλλά και του όγκου της ύλης. Δηλώνουμε ότι εξακολουθούμε να απαιτούμε να μας τηλεφωνείτε με ότι κριτική έχετε να κάνετε πάνω στο περιεχόμενο της προσπάθειας μας. Θέλουμε και ζητάμε να μας υποδεικνύετε τα λάθη μας και τις παραλείψεις μας πάνω στη θεωρία τα προβλήματα και τις ασκήσεις που βάλαμε ή που  δεν βάλαμε αλλά έπρεπε να βάλουμε.

 Το βιβλίο γράφτηκε σε LATEX γιατι αυτός είναι ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟΣ που χρησιμοποιείται παγκόσμια και γιατί  είναι ελεύθερο λογισμικό. Και εμείς ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ στο ελεύθερο λογισμικό. Και αν αυτό ενοχλεί κάποιους γιατί τους μειώνει τα κέρδη πρόβλημα τους.

  Β. Καράβολας    -    Κ. Ράιος                     
Γ)  Οδηγός των πειραμάτων για την Έκθεση του Ευγενιδείου Ιδρύματος

Το φθινόπωρο του 2006 θα ανοίξει η έκθεση με θέματα από την  Επιστήμη Υλικών  την  Επικοινωνία και τη Βιοτεχνολογία.
Για την έκθεση αυτή που παποτελείται από περισσότερεα από 60 εκθέματα γράφω τον οδηγό των πειραματάων. θα κυκλοφορήσει στο τέλος του καλοκαιριού του 2006.  

Δ)  Βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης

1)  ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΟΥ 21ου  ΑΙΩΝΑ  "        

 
Το Μάρτη του 2003 οι εκδόσεις Anubis θυγατρική εταιρεία της Compupress στην οποία άνηκε το Millenium και το Millenium-Διάστημα με κάλεσαν και μου ζήτησαν να γράψω ένα βιβλίο με βάση κάποια άρθρα μου αλλά και κάποια άλλα επιστημονικά θέματα. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν να κυκλοφορήσει το Δεκέμβρη του 2004 το βιβλίο αυτό. Η ύλη του έχει ξεφύγει αρκετά από τον αρχικό σχεδιασμό. Τα θέματα που διαπραγματεύεται είναι:
α) Σύγχρονες  Φυσικές Θεωρίες (Σχετικότητα-Κβαντική Μηχανική-Ενοποιημένα Πεδία (Υπερχορδές)-Κοσμολογία
β) Περίεργα πειράματα (HAARP-Βιόσφαιρα2)
γ) Περιβάλλον
δ) Ταξίδια στο Διάστημα (Βάση στη Σελήνη, Γεωδιαμόρφωση Πλανητών, Ταχύτερα απο το Φώς - Πιο αργά από το Φώς)
ε)  Επανασταστικές προτάσεις (Ταξίδια στο Χρόνο, Αντιβαρύτητα, Μαγνητική Αιώρηση, Τηλεμεταφορά)
στ) Κβαντικοί Υπολογιστές και Βιολογικοί Υπολογιστές
ζ)  Κρυονική, Ταφή στο Διάστημα και άλλες περίεργες ιστορίες

Όλα αυτά περιγράφονται με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις και με περισσότερες από 400 αναφορές στη βιβλιογραφία στο τέλος του βιβλίου.


2)  ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στην αρχή της προετοιμασίας του. Στόχος μου είναι  να κυκλοφορήσει στο τέλος του 2007.
Το θέμα του θα είναι μια επιστημονική προσέγγιση στο περιβόητο Πείραμα της Φιλαδέλφειας.Οι σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες είναι τεράστιες σε σχέση με αυτές του 1943. Η ανάπτυξη αυτή της τεχνολογίας και της επιστήμης μας δίνει τη δυνατότητα να τοποθετηθούμε κριτικά απέναντι σε όλο αυτό το μύθο.Ε)  Αρθρα  σε περιοδικά εκλαϊκευμένης Επιστήμης
   (κάτω από το ψευδώνυμο Βαγγέλης Κανακάρης)

1)    SKYLAB
Η συνεργασία μου με το Skylab ήταν μικρή. Στο δεύτερο τεύχος του στο εξώφυλλο είχε το άρθρο μου:
"Το Πείραμα Της Φιλαδέλφειας και η Σύγχρονη Επιστημονική Γνώση"

2)    MILLENIUM
Η συνεργασία μου με το Millenium κράτησε 4 τεύχη. Δυστυχώς μετά το 18ο τεύχος το περιοδικό ανέστειλε τη λειτουργία του, η καλύτερα άλλαξε μορφή και κυκλοφόρησε σαν Millenium-Διάστημα. Σε αυτά δημοσιεύθηκαν τα εξής άρθρα μου

Τεύχος 15: Το στοίχημα του Hawking             (σελ.72-76)
                  Βλέποντας την Επαφή                  (σελ. 82-86)
Τεύχος 16:  Warp - Speed                               (σελ. 102-111)
Τεύχος 17:  Κβαντική Τηλεμεταφορά              (σελ.74-79)   
Τευχος 18:  Το Παράδοξο των Διδύμων           (σελ. 76-81)

3)   MILLENIUM-ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Η συνεργασία μου με το Millenium-Διάστημα διήρκεσε από το πρώτο μέχρι το τελευταίο τεύχος  (έκτο).
Στους 6 αυτούς μήνες δημοσιεύθηκαν τα εξής άρθρα μου:

Τεύχος 1 :  Επιστημονική Φαντασία την TV                        (σελ.  62-69)
Τεύχος 2 :  Κοσμολογικά Μοντέλα                                     (σελ. 74-81)
Τεύχος 3 :  Κοσμολογική Σταθερά                                      (σελ. 74-80)
Τεύχος 4 :  Γεωδιαμόρφωση (Terraforming)                      (σελ. 32-40)
                 Γιατί ο Ουρανός είναι σκοτεινός τη νύχτα;         (σελ. 46-49)
Τεύχος 5 :  Λάθος ο Νόμος της Βαρύτητας                          (σελ. 76-81)  
                  Ο πραγματικός τίτλος του άρθρου ήταν "Η ανεξήγητη επιτάχυνση του Pioneer" αλλά ο αρχισυντάκτης τον άλλαξε κάνοντας τον πιο "πιασάρικο" (όπως νόμιζε).
Τεύχος 6 :  Κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου                       (σελ.  74-81)  

ΣΤ)  Αρθρα σε περιοδικά Επιστημονικής Φαντασίας

1)  FANTASTIC

Στο μοναδικό τεύχος του περιοδικού που κυκλοφόρησε υπήρχε το άρθρο μου με θέμα το Star Trek και τη βιομηχανία του.

2) ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ  

1)   Στο τεύχος του Δεκέμβριου του 2005 παρουσιάστηκε το άρθρο μου με τίτλο: "Όνειρα του Χτες -  Πραγματικότητα του Αύριο". Θέμα του ήταν οι προβλέψεις της Επιστημονικής Φαντασίας και η πραγματοποίηση τους από την επιστήμη.  

2)  Στο τεύχος του καλοκαιριού του 2006 θα παρουσιασθεί το άρθρο μου με θέμα την αναβίωση της τηλεοπτικής σειράς Galactica
Το άρθρο θα συνοδεύεται και από έναν πίνακα σύγκρισης του μύθου του Galactica με την Αινειάδα.